Ondernemers met Bezorgdiensten opgelet!

Amsterdam brommers emissievrij

Door MO-EV – Gepubliceerd op: 29/05/2024

Amsterdam: Van Milieuzones naar Emissievrije Zones

De regels voor brom- en snorfietsen in Amsterdam gaan veranderen. Vanaf 2025 geldt er een uitstootvrije zone voor deze voertuigen. Dit betekent dat nieuwe brom- en snorfietsen die vanaf 2025 op kenteken worden gezet en de zone willen betreden, emissievrij moeten zijn. Voor bestaande voertuigen zijn er overgangsregelingen. Laten we eens kijken wat dit voor jouw onderneming betekent en hoe je hierop kunt inspelen. In deze blogpost praten we je helemaal bij.

Waarom een Uitstootvrije Zone?

Amsterdam zet sterk in op duurzaamheid en het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad. De overgang van een milieuzone naar een uitstootvrije zone voor brom- en snorfietsen is een logische stap. Het doel is om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en zo bij te dragen aan een gezondere leefomgeving voor inwoners en bezoekers van Amsterdam. Een doelstelling die wij als MO-EV graag ondersteunen.

Wat zijn de regels voor de Uitstootvrije Zone?

Vanaf 1 januari 2025 moeten nieuwe brom- en snorfietsen die in de zone willen rijden, emissievrij zijn. Dit geldt voor voertuigen die vanaf die datum op kenteken worden gezet. Voor bestaande voertuigen op fossiele brandstoffen zijn er overgangsregelingen:

  • Tot 1 januari 2028 mogen brom- en snorfietsen met een datum eerste toelating (DET) tussen 1 januari 2011 en 31 december 2024 nog in de zone rijden.
  • Tot 1 januari 2030 geldt dit voor voertuigen met een DET tussen 1 januari 2018 en 31 december 2024.
  • Vanaf 1 januari 2030 worden alleen nog emissievrije brom- en snorfietsen toegelaten in de zone.

Er zijn uitzonderingen voor brommobielen, gehandicaptenvoertuigen en bepaalde ontheffingen. Controleer goed of jouw voertuigen hieronder vallen.

Hoe kun je als ondernemer inspelen op de veranderingen?

Het is verstandig om tijdig te beginnen met de overstap naar emissievrije bezorgvoertuigen. Zo voorkom je dat je na 2025 niet meer in de zone mag rijden met je huidige scooters of brommers. Een optie is om de bezorging uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf zoals MO-EV. Wij nemen de complete zorg en verantwoordelijkheid voor de bezorgvoertuigen voor onze rekening. Zo leveren we elektrische scooters en brommers die voldoen aan de eisen van de uitstootvrije zone en verzorgen we tevens ook het onderhoud. Bij MO-EV krijg je als ondernemer elke 3 maanden een wissel van de vloot en rijden jouw bezorgers altijd op voertuigen die gecontroleerd en geserviced zijn. Zo weet je zeker dat je altijd betrouwbare en veilige bezorgvoertuigen op de weg hebt rijden.

Voorkom problemen, stap op tijd over

Wacht niet te lang met het verduurzamen van je bezorgdienst. De overgangsregelingen geven je de tijd om de omschakeling geleidelijk te maken, maar uiteindelijk moet je in 2030 helemaal emissievrij bezorgen in Amsterdam. Door nu al stappen te zetten, voorkom je last-minute investeringen en potentiële problemen met de toegang tot de uitstootvrije zone.

Grijp deze kans aan om je onderneming toekomstbestendig te maken. Laat zien dat je om het milieu en de gezondheid van de stad geeft door over te stappen op schone bezorgvoertuigen. Je klanten zullen het waarderen en het kan je een voorsprong geven op concurrenten die minder snel schakelen.

Heb je vragen over de uitstootvrije zone of wil je advies over het verduurzamen van je bezorgdienst? Neem dan gerust contact op met onze bezorgexperts. Zij helpen je graag verder om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Zorg dat je op tijd bent voorbereid op de nieuwe regels en draag bij aan een schoner, gezonder Amsterdam!

Meer informatie over de regels en de zones verwijzen we je naar de website van de gemeente Amsterdam 

Bron: Gemeente Amsterdam